Szent László Kórház / 9600 Sárvár, Rákóczi u. 30. / Telefon: 36-95/523-000

Nyitóoldal » Osztályaink » Rehabilitációs osztály

Mozgásszervi rehabilitáció

A mozgásszervi betegségek igen elterjedtek. Amozgásszervi betegségek között vannak teljesen meggyógyíthatók, olyanok, melyek akár spontán is meggyógyulnak, de nagyon sok a krónikus, a fel-fellobbanó, időnként lecsituló kórfolyamat, sőt az egyre fokozódó b

A mozgásszervi rehabilitáció célja a betegek különféle tüneteinek, fájdalmának, mozgáskorlátozottságának, a kialakult deformitásoknak a csökkentése a progresszió késleltetése és a minél nagyobb függetlenség elérése.

A mozgászervi rehabilitáció módszerei:
- gyógyszeres kezelés,
- gyógytorna,
- különböző fiziotherápiás eljárások,
- ergotherápia,
- segédeszközellátás,
- pszichoterápia.

Miért kell a rehabilitációt a rehabilitációs központban végezni:
a. A társ és kisérőbetegségek miatt a páciensek folyamatos ápolásra, felügyeletre szorulnak.
b. Személyre szabott rehabilitációs tervet kell készíteni rövid és hosszú távú célkitűzésekkel.
c. A minél nagyobb függetlenség eléréséhez a családtagok bevonására is szükség van.
d. Lehetőség van a krónikus mozgásszervi betegségekben szenvedők időszakos, tervezett komplex rehabilitációjáraa meglévő funkciók további javítása céljából.

A mozgásszervi rehabilitáció személyi feltételei:
- rehabilitációs szakorvos
- gyógytornászok, speciális képesítésekkel (manuáltherápia, McKenzi módszer)
- nővérek, akik a szokásos ápolási feladatokon kívül a segítenek a segédeszközök használatának begyakorlásában, ergonomiás mozdulatok elsajátításában,
- masszőrök,
- fiziotherápiás asszisztensek,
- foglalkoztató therapeuták,
- konduktor,
- pszichológus,
- szociális nővér.

Sárvár városban intézményesített formában reumatológiai járóbeteg-szakellátás működik a szakrendelőben, valamint a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő területén is. A reumatológiai betegek gyógykezelését nagy múltú és tapasztalatú szakemberek végzik. A rehabilitációs központban helyet kapó mozgásszervi rehabilitációs ellátással nemcsak a megyei reumatológiai aktív fekvőbeteg-ellátásban kialakult 21-30 napos várólistát tudjuk lerövidíteni, hanem egyéb osztályok (baleseti sebészet, neurológia, stb.) terheit is csökkenteni tudjuk.. Ehhez az ellátási formához kapcsoltan a krónikus betegek számára kidolgozott rehabilitációs program a kiesett mozgásfunkció helyreállítását vagy pótlását biztosítja.