Szent László Kórház / 9600 Sárvár, Rákóczi u. 30. / Telefon: 36-95/523-000

Nyitóoldal » Osztályaink » Rehabilitációs osztály

Pszichoszomatikus betegek rehabilitációja

A kifejezés egy görög eredetű szóösszetétel (psyhe = lélek; soma = test). 
Maga a megbetegedés a lélek és a test oda-vissza kölcsönhatásának zavarából ered. Ennek megfelelően a kezelés is elsősorban a lelki okokra irányul, noha emellett a fizikai tünetek is enyhíthetőek.

A Rehabilitációs Osztályon lehetőség van pszichoszomatikus kórképekkel rendelkező betegek kezelésére is, akik ambulánsan nem kezelhetőek és a környezetükből történő kiemelés szükséges. Jellemző rájuk, hogy rehabilitációs kezelést igényelnek, állapotuk nem veszélyeztető, markáns viselkedészavaruk nincs és adaptációra bizonyos szinten képesek. Az ellátás időtartama jól behatárolt: 6 héttől 3 hónapig terjed.

Pszichoszomatikus betegség pontos definíciója még ma sem egységes. Az egyik álláspont szerint általánosságban véve azok a pszichoszomatikus betegségek, melyek hátterében vizsgálatokkal nem található szervi elváltozás, tehát okozójuk feltételezhetően valamilyen pszichológiai vagy szociális probléma. Egy másik megközelítés szerint minden betegség pszichoszomatikus, ugyanis minden betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a biológiai okok mellett pszichés tényezők is. A leginkább elfogadott álláspont az, hogy pszichoszomatikusnak nevezünk egy betegséget akkor, ha az orvosi vizsgálatok a beteg tünetei mögött nem találnak szervi elváltozást.

A klasszikus értelembe vett pszichoszomatikus kórképek rehabilitációs kezelése Vas megyében korábban nem volt megoldott, a megyében a pszichiátriai rehabilitációs osztályok (Simaság, Intaháza, Szombathely) csak a súlyos – un. nagy kórkép – esetek ellátására voltak felkészülve, ugyanakkor nem is tartozik a profiljukba a pszichoszomatikus rehabilitáció. A pszichoszomatikus rehabilitációval ennek a hiányterületnek számító ellátási formának a pótlásával próbálunk a kórházi struktúrán belül alternatívát kínálni.

A pszichoszomatikus rehabilitáció:

- egyénre szabott,
- a megmaradt képességekre épít,
- tervszerű és fokozatos,
- a betegség minél korábbi szakaszában kell elkezdeni.